Fenomenul fumatului este plin de stereotipuri în rândul populației. Multă lume consideră fumatul un viciu, un obicei rău. Mai puțini cunosc esența modificărilor neurobiologice și profunzimea schimbărilor care au loc în creierul și organismul fumătorului în general.
Dependența de nicotină după definiție înseamnă că voința sau controlul personal nu este eficient. Mulți dependenți cred că dacă ar vrea ar putea renunța oricând. Foarte des acestea sunt convingeri iluzorii, raționalizări care sunt de fapt mecanisme de apărare psihologică pentru a justifica acțiunile negative îndreptate împotriva sănătății și intereselor proprii.
În acest context, la Centrul Comunitar Odobești, am organizat împreună cu specialiștii în domeniu, întâlniri tematice prin intermediul telemedicinei prin care oferim beneficiarilor, servicii psihoterapeutice pentru renunțarea la fumat.
Prin astfel de acțiuni derulate în cadrul proiectului #ASIGUR, încercăm să tragem un semnal de alarmă asupra efectelor nocive ale fumatului și încurajăm părinții, dar și ceilalți membri ai comunității să ia măsuri pentru a-și proteja propria sănătate și pe cea a copiilor lor, ferindu-i de expunerea la tutun.